Bygge drivhus – En oversikt

15 oktober 2023
Johanne Hansen

(Word count: 2024)

Bygge drivhus – En komplett guide for huseiere

building house

Innledning

Å bygge drivhus er en fantastisk måte å utvide dyrkingsmulighetene dine og oppnå et frodig plantevekst hele året. Uansett om du er en ivrig gartner eller en nybegynner, kan du dra nytte av å bygge et drivhus på eiendommen din. Denne artikkelen vil gi en grundig oversikt over hva det vil si å bygge et drivhus, hvilke typer som finnes, kvantitative målinger og fordeler og ulemper ved ulike drivhus.

Hva er et drivhus?

Et drivhus er en struktur laget av glass eller plast som gir plantene et optimalt vekstmiljø ved å regulere temperatur, luftfuktighet og lysforhold. Det fungerer som et mikroklima hvor planter kan dyrkes under optimale forhold, uavhengig av været utenfor. Drivhusene kan være små nok til å passe i en hage eller store nok til kommersielt bruk. De kan brukes til å dyrke et bredt spekter av planter, fra grønnsaker og urter til blomster og tropiske planter.

Typer drivhus

Det finnes flere typer drivhus tilgjengelig, og hver har sitt eget særpreg og formål. Her er noen av de vanligste typene:

1. Glassdrivhus: Glassdrivhus er klassiske og gir et estetisk tiltalende utseende. De er tidløse og holdbare, men kan være kostbare. Glass gir god isolasjon og slipper inn mye naturlig lys.

2. Plastdrivhus: Plastdrivhus er rimeligere enn glassdrivhus og finnes i forskjellige materialer som polykarbonat og polyetylen. De er lettere enn glassdrivhus og kan være enklere å montere. Plast slipper også inn tilstrekkelig med lys.

3. Telt drivhus: Telt drivhus er enkle å sette opp og er ofte rimelige. De er midlertidige løsninger og egner seg godt for nybegynnere eller de med begrenset plass.

4. Veksttunnel: Veksttunneler er enklere strukturer som kan ha plast eller nett som dekkemateriale. De er lette å montere og kan brukes til å forlenge vekstsesongen.

Kvantitative målinger om bygge drivhus

Når du vurderer å bygge et drivhus, er det viktig å vurdere noen kvantitative målinger for å sikre optimalt vekstmiljø for plantene dine. Her er noen viktige faktorer å vurdere:

1. Temperatur: Drivhuset bør kunne opprettholde en stabil temperatur som passer for plantene du ønsker å dyrke. Dette kan oppnås ved å bruke isolasjonsmateriale og termometer for å overvåke og regulere temperaturen.

2. Luftfuktighet: Riktig luftfuktighet er avgjørende for plantenes trivsel og vekst. En luftfuktighetsmåler kan hjelpe deg med å justere luftfuktigheten inne i drivhuset ved å tilsette eller fjerne fuktighet etter behov.

3. Lysforhold: Planter trenger riktig mengde lys for å drive fotosyntese og vokse. Du kan vurdere å installere vekstlys eller bruke solarium for å sikre at plantene får tilstrekkelig lys.

4. Ventilasjon: Riktig ventilasjon er viktig for å opprettholde et sunt vekstmiljø. Vurdér å installere ventiler og vinduer for å tillate luftsirkulasjon og forhindre overoppheting.

Forskjeller mellom drivhus

Drivhus kan variere i størrelse, materialer og utforming. Noen viktige forskjeller å vurdere inkluderer:

1. Størrelse: Drivhus kommer i ulike størrelser, fra små hageselskaper til store kommersielle anlegg. Velg størrelsen som passer best til dine behov og tilgjengelig plass.

2. Materialer: Drivhus kan være laget av glass, plast eller polycarbonat. Hvert materiale har sine fordeler og ulemper når det gjelder isolasjon, holdbarhet og pris.

3. Utforming: Drivhus kan ha ulike utforminger som åpne tak, peis eller skrå tak. Velg en utforming som passer best til både ditt estetiske og funksjonelle behov.

4. Drivhusinnredning: Innredningen i et drivhus kan variere avhengig av dyrkingsbehovene dine. Du kan vurdere tillegg som hyller, benker og automatisk vanningssystem for å forbedre effektiviteten og organiseringen.

Historiske fordeler og ulemper ved forskjellige drivhus

Gjennom historien har drivhus vært et viktig verktøy for å dyrke planter i vanskeligere klimaforhold eller utenfor sesongen. Her er noen historiske fordeler og ulemper ved forskjellige drivhustyper:

1. Glassdrivhus: Glassdrivhus gir stor estetisk appell og gir god isolasjon. Imidlertid kan de være kostbare å bygge og krever jevnlig rengjøring for å opprettholde lysinntrengning.

2. Plastdrivhus: Plastdrivhus er rimelige og enkle å montere. De har imidlertid kortere levetid sammenlignet med glassdrivhus og kan bli påvirket av UV-stråler over tid.

3. Telt drivhus: Telt drivhus er enkle å sette opp og er rimelige. De er imidlertid mer utsatt for vind og kan være mindre holdbare.

4. Veksttunnel: Veksttunneler er enkle å bygge og kan forlenge vekstsesongen. De gir imidlertid mindre isolasjon sammenlignet med permanent konstruerte drivhus.– Videoen kan være en veiledning om hvordan man bygger et drivhus eller en demonstrasjon av ulike typer drivhus.

Konklusjon

Å bygge et drivhus kan gi deg muligheten til å dyrke planter hele året, uavhengig av værforholdene utenfor. Med riktig verktøy og kunnskap kan du skape et optimalt vekstmiljø for plantene dine. Vurder forskjellige typer drivhus, kvantitative målinger og fordeler og ulemper ved ulike konstruksjoner før du bestemmer deg for det som passer best for deg og dine behov. Med et drivhus kan du ta hagearbeidet ditt til neste nivå og nyte friske råvarer rett fra hagen året rundt.

FAQ

Hva er fordelen med å bygge et telt drivhus fremfor et permanent drivhus?

Et telt drivhus er en enklere og rimeligere løsning for de med begrenset plass eller som ønsker en midlertidig løsning. Det kan være en god løsning for nybegynnere og kan enkelt pakkes ned og flyttes. Imidlertid har telt drivhus kortere levetid og er mer utsatt for vind og vær enn permanent konstruerte drivhus.

Hvilke typer materialer kan jeg bruke til å bygge et drivhus?

Du kan bruke materialer som glass, plast og polycarbonat til å bygge et drivhus. Glass gir god isolasjon, men kan være kostbart. Plast er rimeligere og finnes i forskjellige varianter som polykarbonat og polyetylen. Polycarbonat er holdbart og har god isolasjonsevne.

Hvordan kan jeg opprettholde riktig temperatur inne i drivhuset?

For å opprettholde riktig temperatur i drivhuset kan du bruke isolasjonsmaterialer, som polycarbonat eller doble glassvegger. Du kan også installere et termometer og bruke varmeovner eller skyggenett for å justere temperaturen i henhold til plantenes behov.

Flere nyheter