Bygge drivhus inntil vegg – Forlengelse av hagesesongen og økt plantedyrking

02 november 2023
Johanne Hansen

Introduksjon:

Å bygge et drivhus inntil en vegg er en smart og effektiv måte å utnytte plassen i hagen på. Denne konstruksjonen fungerer som en forlengelse av hagesesongen og gir huseiere et ideelt miljø for å dyrke planter og grønnsaker. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva det innebærer å bygge et drivhus inntil en vegg, forskjellige typer som finnes, kvantitative målinger, diskusjon om forskjellene mellom ulike typer drivhus og en historisk gjennomgang av fordelene og ulempene med denne konstruksjonen.

Hva er et drivhus inntil vegg?

building house

Et drivhus inntil vegg er en konstruksjon som er bygget på en eksisterende vegg på utsiden av et hus eller en bygning. Denne typen drivhus er utformet for å utnytte varmen fra huset eller bygningen og gir dermed et gunstig klima for plantedyrking. Bygging av et drivhus inntil en vegg kan variere i størrelse, avhengig av tilgjengelig plass og behov. Det kan være en enkel overbygning eller et mer komplekst isolert drivhus.

Forskjellige typer drivhus inntil vegg

Det finnes flere typer drivhus som kan bygges inntil en vegg, avhengig av personlige preferanser og behov. Noen av de vanligste typene inkluderer:

1. Lean-to drivhus: Dette er den mest grunnleggende typen drivhus som er festet til en vegg. Den har vanligvis et skråtak som hjelper til med å samle nedbør og gir tilstrekkelig drenering. Denne typen drivhus er ideell for mindre hager eller som en begynnelse for nybegynnere innen drivhusdyrking.

2. Stormont drivhus: Dette drivhuset er kjent for sitt robuste design og høyde. Det har en standard høyde på rundt 2,5 meter, noe som gjør det ideelt for dyrking av høyere planter. Stormont drivhus gir god plass til å henge opp potter eller hyller for å utnytte vertikal plass.

3. Gable-end drivhus: Denne typen drivhus har et høyt hengende vindu i front, som gir bedre ventilasjon og lysinnslipp. Gable-end drivhus er ideelt for dyrking av planter som trenger mye sollys og luftsirkulasjon.

4. Combination drivhus: Dette er en kombinasjon av et drivhus og et skur eller hagestue. Det gir både muligheten til å dyrke planter og lagre hageutstyr eller møbler. Combination drivhus er ideell for de som ønsker å utnytte plassen maksimalt.

Kvantitative målinger om bygging av drivhus inntil vegg

Når man bygger et drivhus inntil en vegg, er det viktig å ta hensyn til flere kvantitative faktorer for å sikre optimal vekst og trivsel for plantene. Her er noen viktige målinger å vurdere:

1. Lysnivå: En viktig faktor for plantenes trivsel er mengden lys de mottar. Måleintensiteten og varigheten av sollys i det aktuelle området for å bestemme hvilke typer planter som vil trives best.

2. Temperatur: Drivhuset bør opprettholde en optimal temperatur for plantenes vekst. Bygningens vegg kan bidra til å isolere og opprettholde varme, men det er viktig å overvåke og justere temperaturen etter behov.

3. Luftfuktighet: Riktig luftfuktighet er avgjørende for planters helse. Design av drivhuset bør være i stand til å opprettholde riktig fuktighetsnivå, enten ved naturlig luftsirkulasjon eller ved bruk av fuktighetskontrollsystemer.Forskjeller mellom ulike typer drivhus inntil vegg

Selv om alle typer drivhus inntil vegg har som formål å utnytte varmen fra en eksisterende vegg, er det noen forskjeller å merke seg:

1. Materialer: Drivhus kan bygges av forskjellige materialer som glass, polykarbonat eller plast. Materialvalget kan påvirke lysgjennomtrengelighet, isolasjonsevne og holdbarhet.

2. Størrelse: Drivhuset kan variere i størrelse avhengig av tilgjengelig plass og behov. Mindre drivhus er ideelle for dyrking av enkle planter, mens større drivhus gir mulighet for mer omfattende plantedyrking.

3. Vekstforhold: Noen drivhus er spesielt designet for å opprettholde spesifikke vekstforhold som høy luftfuktighet eller varme temperaturer. Når du velger et drivhus, må du vurdere hvilke forhold plantene dine foretrekker.

Historisk gjennomgang av fordeler og ulemper med forskjellige drivhus inntil vegg

Bygging av drivhus inntil vegg har vært populært i århundrer, og det er en grunn til det. Her er noen historiske fordeler og ulemper med denne typen drivhus:

Fordeler:

– Utvidelse av hagesesongen og økt mulighet for å dyrke avlinger året rundt.

– Maksimal utnyttelse av varmen fra huset, noe som kan føre til reduserte energikostnader.

– Beskyttelse av planter mot dårlig værforhold som frost, snø eller sterke vind.

Ulemper:

– Begrenset plass for plantedyrking sammenlignet med et tradisjonelt frittstående drivhus.

– Vekstforholdene kan være begrenset av eksisterende bygningsstruktur og skygge fra omkringliggende bygninger eller trær.

– Drivhuset kan påvirkes av overoppheting på sommeren eller for mye kulde fra veggen om vinteren.

Konklusjon:

Bygging av et drivhus inntil en vegg gir huseiere en flott mulighet til å utnytte plassen i hagen og forlenge hagesesongen. Det finnes ulike typer drivhus å velge mellom, avhengig av preferanser og behov. Ved å vurdere kvantitative målinger og forskjellene mellom ulike drivhus, kan man ta informerte beslutninger for å sikre optimal vekst og trivsel for planter. Selv om det er visse ulemper og begrensninger, er fordelene med å bygge et drivhus inntil en vegg betydelige for de som ønsker å dyrke planter og grønnsaker hjemme.

FAQ

Hva er fordelen ved å bygge et drivhus inntil en vegg?

Fordelen med å bygge et drivhus inntil en vegg er at det utnytter varmen fra huset eller bygningen, noe som resulterer i et gunstig klima for plantedyrking. Dette forlenger hagesesongen og gir mulighet for å dyrke planter og grønnsaker året rundt.

Hva er noen viktige faktorer å vurdere når man bygger et drivhus inntil en vegg?

Når man bygger et drivhus inntil en vegg, er det viktig å vurdere faktorer som lysnivå, temperatur og luftfuktighet. Disse målingene bidrar til å sikre optimal vekst og trivsel for plantene i drivhuset.

Hvilke typer drivhus kan bygges inntil en vegg?

Det er flere typer drivhus som kan bygges inntil en vegg. Noen vanlige typer inkluderer lean-to drivhus, stormont drivhus, gable-end drivhus og combination drivhus. Valget avhenger av personlige preferanser og behov.

Flere nyheter