Bygging av jordkjellere er en populær metode for å skape ekstra lagrings- eller boareal uten behov for å bygge tradisjonelle overjordiske strukturer

02 januar 2024
Johanne Hansen

I denne artikkelen vil vi gi deg en grundig og omfattende oversikt over hva bygging av jordkjellere innebærer, forskjellige typer jordkjellere, kvantitative målinger om jordkjellere, forskjellene mellom ulike typer jordkjellere, samt en historisk gjennomgang av fordeler og ulemper med dette.Hva er en jordkjeller?

En jordkjeller er en type underjordisk struktur som vanligvis brukes til lagring av mat, drikke eller andre typer forsyninger. Den er bygget under bakkenivå og bruker jordmasser som isolasjon for å opprettholde en konstant temperatur og fuktighet inne i kjelleren.

Typer av jordkjellere

building house

Det finnes flere typer jordkjellere som kan bygges, og hver type har sine egne fordeler og ulemper. De vanligste typene inkluderer kuppelkjellere, gravde kjellere og helles kjellere.

Kuppelkjellere

En kuppelkjeller er en rund, hvelvet struktur som bygges ved å leire, murstein eller betong i en kuppelform over et gravd hull i bakken. Dette er en populær metode for bygging av jordkjellere på grunn av sin enkelhet og effektivitet når det gjelder å opprettholde temperatur og fuktighet.

Gravde kjellere

Gravde kjellere er bygd ved å grave et hull i bakken og deretter fylle det med isolasjonsmateriale som stein, grus eller sand. Deretter konstrueres veggene og taket ved hjelp av murstein, betong eller tømmer. Denne typen jordkjellere gir god isolasjon og er enklere å bygge enn kuppelkjellere.

Helles kjellere

Helles kjellere er bygd ved å legge en betongplate på bakken og deretter bygge veggene og taket rundt denne platen. Dette er den mest moderne metoden for bygging av jordkjellere og gir god isolasjon og vanntetting.

Kvantitative målinger om jordkjellere

Når du vurderer å bygge en jordkjeller, er det viktig å vurdere ulike kvantitative målinger for å sikre at kjelleren blir så effektiv som mulig. Disse inkluderer faktorer som temperatur, fuktighet, luftkvalitet og belysning.

Temperaturen i en jordkjeller bør holde seg mellom 5-10 grader Celsius for å sikre optimal lagring av mat og drikke. Fuktigheten bør være rundt 85-95% for å hindre uttørking av lagrede varer. Luftkvaliteten bør være god for å forhindre mugg og dårlig lukt, og det er viktig å ha tilstrekkelig belysning inne i kjelleren for å kunne manøvrere og finne ting.

Forskjeller mellom ulike typer jordkjellere

De forskjellige typer jordkjellere har ulike egenskaper som kan påvirke deres funksjonalitet. For eksempel er kuppelkjellere kjent for sin gode termiske isolasjon, men kan være mer krevende å bygge. Gravde kjellere er enklere å bygge, men kan ikke være like isolerte som kuppelkjellere. Helles kjellere er en mellomting mellom de to, og gir god isolasjon og vanntetting.

Historisk gjennomgang av fordeler og ulemper

Bygging av jordkjellere har en rik historie, og har vært brukt i århundrer av forskjellige kulturer over hele verden. Fordelene med jordkjellere inkluderer deres evne til å opprettholde en konstant temperatur og fuktighet, noe som bidrar til matens lang holdbarhet. Jordkjellere kan også spare plass på tomten, da de er bygget under bakken. Imidlertid kan byggingen av jordkjellere være arbeidsintensive og kostbare, og det kan være utfordrende å opprettholde riktig fuktighet og ventilasjon inne i kjelleren.

I denne artikkelen har vi gitt deg en grundig og omfattende oversikt over bygging av jordkjellere. Vi har forklart hva en jordkjeller er, ulike typer jordkjellere, kvantitative målinger om jordkjellere, forskjellene mellom ulike typer jordkjellere, samt en historisk gjennomgang av fordeler og ulemper ved bygging av jordkjellere. Ved å bruke denne informasjonen kan du ta en informert beslutning om bygging av en jordkjeller som passer dine behov og preferanser.

FAQ

Hva er en jordkjeller?

En jordkjeller er en type underjordisk struktur som vanligvis brukes til lagring av mat, drikke eller andre typer forsyninger. Den er bygget under bakkenivå og bruker jordmasser som isolasjon for å opprettholde en konstant temperatur og fuktighet inne i kjelleren.

Hva er de forskjellige typene jordkjellere?

De forskjellige typene jordkjellere inkluderer kuppelkjellere, gravde kjellere og helles kjellere. Kuppelkjellere er runde og hvelvede strukturer, gravde kjellere bygges ved å grave et hull i bakken og fylle det med isolasjonsmateriale, og helles kjellere bygges ved å legge en betongplate på bakken og bygge veggene og taket rundt denne.

Hva er fordeler og ulemper med bygging av jordkjellere?

Fordelene med bygging av jordkjellere inkluderer opprettholdelse av en konstant temperatur og fuktighet, lang holdbarhet for matvarer og plassbesparelse på tomten. Ulempene kan være arbeidsintensive og kostbare byggeprosesser og utfordringer med å opprettholde riktig fuktighet og ventilasjon inne i kjelleren.

Flere nyheter